Enten eller – eller både og?

Beauvoir møter Darwin er tittelen på et innlegg på Salongen – Nettstedet for filosofi og idéhistorie. Tone Bleie ønsker å lese «Det annet kjønn» av Simone Beauvoir med Darwinistiske briller. Et hovedtema er «kjønnsforskningens blanding av motvilje mot og mangel på interesse for biologien og naturvitenskapen» for å sitere Klassekampens omtale av Tone Bleies tanker.

De fleste har vel vært vitne til diskusjoner om kjønnsforskjeller skyldes arv eller miljø. Responsen på programmet Hjernevask tyder ihvertfall på at spørsmålet engasjerer mange. Mye kunne vært sagt om selve programmet, om hvordan ulike forskere ble presentert, klippet osv., og mye ble sagt…
Det som ville vært langt mer interessant enn å stille spørsmål om enten eller var om en tok som utgangspunkt et både og. Alt tyder på at både arv og miljø har betydning for kjønnsforskjeller. Ulike forskningsmiljøer kommer frem til ulike resultater. Skal vi da stille spørsmål om hvem som har rett og ikke? F.eks. hadde forskningsmagasinet Apollon (UiO) i sitt temanummer om Kvinner, et interessant innlegg: Seks ulike forskere gir svar: Hva er en kvinne?. Forskerne kom fra ulike fag, nærmere bestemt biologi, sosiologi, lingvistikk, hjerneforskning, filosofi og psykologi. Alle fikk de samme syv spørsmålene. Svarene var rimeligvis forskjellige. Hvorfor? Jo, fordi de studerer forskjellige aspekter ved det å være menneske i verden.
Vi kan ikke si at en av dem har rett, mens de andre tar feil. Vi kan derimot stille spørsmål om hvilken relevans de ulike svarene har. På hvilke arenaer i menneskenes liv har biologien en viktig betydning, på hvilke trenger vi sosiologiens briller, osv.

Å utvikle godt tverrfaglig samarbeid tror jeg kan bidra til bedre å se de ulike fags grenser. Samarbeid i bred forstand burde være i alles interesse. (Dessverre legger ofte strukturelle rammer opp til konkurranse mellom miljøene i stedet. Men det får bli tema for et annet innlegg…)

Så i en slik sammenheng: Ja til både og!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Tanker i tiden..... Bokmerk permalenken.

2 svar til Enten eller – eller både og?

 1. r4gni sier:

  Hei!
  Agnes Bolsø har skrevet opp et slags manifest som reaksjon på hvordan hun og forskningsfeltet hennes ble fremstilt i hjernevask. Veldig interessant lesing:
  http://bergenbibliotek.no/cgi-bin/websok-portal?mode=p&st=p&tnr=428351&tpid=2290

 2. Dis(ig) sier:

  Hei r4gni!

  Takk for tips. Jeg har bestilt boken på biblioteket og skal ned og hente den i dag.
  Jeg skulle forøvrig ønske at flere av våre filosofer kom sterkere på banen i diskusjoner som dette. De har ofte gjennom sin utdanning utviklet et godt blikk for f.eks. gyldighet og relevans av ulike utsagn.
  Som studieveileder på filosofi (ved UiB) gleder det meg forøvrig å se at våre nåværende studenter ser ut til å være mer opptatt av viktige spørsmål i samfunnet nå enn hva har vært tilfelle for bare noen år tilbake.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s